När amerikanska koreografen och dansaren  Trajal Harrell tar emot applådåskorna efter den extrainsatta dansföreställningen ”The Köln Concert” på Dansens Hus scen Elverket, så darrar han av rörelse.

Om det är kärleken han och dansarna möts av eller om det är känslor som finns kvar i hans kropp efter den 50 minuter långaKä känslostormen, är svårt att veta. Men det är inte alltid man går ifrån ett dansverk så uppfylld, så emotionellt tagen och så närmast fysiskt utmattad.

Verket inleds med att Trajal Harrell dansar till Joni Mitchells musik och inte minst texter. Dansare efter dansare kommer in med vajande rörelser och övergår till en rörelsehyllning av ballroom och voguing-kulturen. Dansarna går på tårna som om de hade högklackade skor. Vajar, svassar fram och levererar poses.

När musiken övergår till Keith Jarrets pianokonsert från 1975, The Köln Concert, blir dansarnas rörelser allt mer intensiva, allt känsligare så att Jarrets gastkramande musklaiska improvisationer, en av de mest sålda inspelningarna av en pianokonsert, blir ett med dansarnas uttryck.

Jag minns hur just The Köln Concert blev så viktig under 80-talets tuffa år för att hantera ångest och sorg. Befriande tårar tränger fram.

Trajal Harrell, med dansrötter i USA och idag baserad i Zürich, har tidigare hyllat just ballroom-kulturen i verket Twenty Looks or Paris is Burning at the Judson Church från 2009. Då, berättas i programtexterna, var det ett försök att se vad som sker om ballroom mött 60-talets postmoderna och experimentella dans vid Judson Dance Theatre i Greenwich Village.

I The Köln Concert är det vouging som möter jazz-och modern dans, men ändå är det dansmötet underordnat dansarnas helt gastkramande framförande. Ett av de dansögonblick man som dansälskande drömmer om att få uppleva. Tre föreställningar, som gott kunde ha framförts på stora scenen, de som fick biljetter bör känna sig ärade av att ha fått uppleva. Förhoppningsvis återkommer Trajal Harrell snart till Stockholm.

Vill du inte missa The Köln Concert så är det väl värt att ta sig till Strasbourg, Lyon, Hannover ellere Porto där det framförs i år.