Filmfestivalen Cinema Queer är på turné i Sverige med projektet Cinema Queer on Tour. De har tagit sig från oljetankar i Kramfors, bastustugor i Härryda till utomhus ungdomshäng i Kalmar och visar otaliga queera filmer runt om i landet.

Häromveckan publicerade studieförbundet Medborgarskolan ett event på Facebook om en filmvisning som äger rum den 22 mars varpå det rullade in kommentarer i mängder – både fina och hotfulla. Vi pratar med Cinema Queer om hatet.
– En del av kommentarerna ifrågasätter varför vi inte visar filmer om heterosexuella. En annan del av kommentarerna är hån mot visningen och hbtqia-personer, medan några har en underton av hot. De flesta av kommentarerna har tagits bort och kommentarsfältet ses över löpande.

En SD-gruppledare skriver bland annat: ”Ja ni gör ert yttersta med er äckliga woke +++++++ agenda att inspirera oss, ni lyckas, ni inspirerar oss till att kapa era bidrag så vi slipper sån här fruktlös dynga. Er verksamhet är högt oönskad!!!”.
– Det är inte första gången som den här SD-politikern skämmer ut sig själv. I en granskning av Expo visas både han och Sverigedemokraternas rätta ansikte, säger Cinema Queer och fortsätter:
– Och ja, vi driver absolut en agenda. Det är svårt att definiera kort i skrift, men övergripande så går det ut på att vi vill leva våra liv, vara kära, bli gamla tillsammans och älska.

Andra kommentarer lyder: ”Äckligt..göra reklam om en sjukdom”,  ”Sodomit […] Våra knän skall en gång böjas för Jesus dina med!!!” och ”Nej tack! Lgbt-rörelsen beter sig som fascister som inte tillåter demokrati”.

Hur arbetar ni med att lägga fram en säkerhetsplan?
– Vi har under tisdagen haft ett säkerhetsmöte tillsammans med First Hotel, Medborgarskolan och Regnbågsträffar i Kristianstad med omnejd. Vi tror inte att något eller någon kommer störa vår filmvisning, men vi är förberedda på allt. Det är vi på alla våra visningar.

Blir ni rädda av hatet som kommer in?
– Det här var det första som vi har upplevt på turnén. Det är klart att det sätter igång en massa tankar om hur vi kan se till att eventet blir en trygg plats. Just nu är vi fokuserade på att skapa trygghet för de som ska komma på filmvisningen. Vi lägger vårt fokus på att hålla hatet borta och fylla eventet med solidaritet och stärka communityt.

Berätta om vikten av att fortsätta visa queera filmer runtom i Sverige.
– Kultur i allmänhet och queerkultur i synnerhet hamnar lätt i bakvattnet när det blir tuffare ekonomiska tider. När det finns mindre pengar i en kommun så är det kulturen som får stryka på foten. Kulturhus och ungdomsgårdar stängs och mötesplatserna blir färre, säger Cinema Queer och fortsätter:
– När även hat och hot ökar (framförallt främlingsfientlighet och rasism) i samhället blir det ännu svårare för lokala aktörer att våga visa den här typen av film eller orka driva de här typerna av mötesplatser. Det vill vi ändra på, vi vill fungera som en queer folkbildande tour de force som inspirerar och bygger upp ett nätverk av queers runt om i landet som tillsammans kan bygga upp något fantastiskt för framtiden.

Hur har det varit föregående år gällande hat? Har det varit lika mycket innan?
– 2014 gjorde vi en liknande turné och besökte 10 städer från Malmö till Kiruna. Då det var val till både riksdagen och EU-parlamentet och debattklimatet kring framförallt SD var väldigt upptrissad så tog vi säkerheten på väldigt stort allvar. Dock så gick det väldigt bra och vi möttes av väldigt lite hot.

Festivalen i Stockholm har även den varit väldigt förskonad från hat och hot.
– Vi har haft några incidenter under åren men tillskillnad från till exempel Stockholm Pride så har det varit väldigt lite. Det visar verkligen hur klimatet har hårdnat, att hoten snarare ökar än minskar och vad som är ok att säga i den offentliga debatten är en helt annan än tidigare.Vi tar det här på största allvar och arbetar ständigt med det här i bakhuvudet. Att skapa trygga rum för queers är det absolut viktigaste för oss som festival.

Filmvisning Cinema Queer.

Ni får också kärlekskommentarer. Berätta om kärleken ni får!
– Vid varje turnéstopp är det svårt att inte bli rörd av alla fantastiska människor vi får träffa. Alla järngäng och lokala hjältar som vi får visa film tillsammans med runt om i Sverige är vår största drivkraft.

Efter att hatkommentarerna på Facebook är borttagna kvarstår en omätbar mängd kärlek i kommentarsfältet.
– Vi ser verkligen fram emot fredagens visning och hoppas på en stor uppslutning

Den 22 april hålls filmvisningen på First Hotel i Kristianstad.