När ABBA höll på att skriva låtar till sitt andra album hade man bland annat fått till låtar som Dance while the music stil goes on, King Kong song och Gonna sing you my love song. Men alla tycke att det saknades en låt. Björn och Benny begav sig till sitt låtskrivarnäste på Viggsö i Stockholms Skärgård och kom tillbaka med en catchy låt de kallade för Honey Pie. Stickan Anderssson fick i uppgift att skriva texten till den men gillade inte låtens namn Honey Pie, och efter att ha suttit och bläddrat i tidningar dök ordet upp som han letade efter, Waterloo. Genast satte han gång och skrev en text med referenser till Napoleon Bonapartes legendariska nederlag av brittiska och tyska styrkor vid slaget nära den belgiska staden. Stig använde den historiska händelsen som en metafor för en flicka som överlämnade sig till uppvaktningen av en enträgen friare.

Men… I samma veva hade Björn och Benny skrivit ytterligare en låt, en låt som de båda gillade, kanske till och med lite mer än Waterloo. Låtens titel var Who’s gonna love you, och Stickan fick med sig låten på en kassett till sin semester på Kanarieöarna där han hela tiden hörde frasen ”Hasta Mañana” på radio. Och den frasen tog han till sig. Låtens namn ändrades till Hasta Mañana.

Men i fighten mellan Hasta Mañana och Waterloo valde bandet ändå till slut att skicka in Waterloo till Melodifestivalen 1974, något som visade sig vara ett lyckat drag. Låten vann överlägset hemma i Sverige och sedermera i Brighton den 6 april. Och bara 22 dagar efter segern i Brighton nådde den förstaplatsen på Englandslistan, en lista ABBA sedan skulle komma att toppa hela nio gånger under sin karriär. Just nu ligger ABBA Gold: Greatest hits på albumlistans plats 12. Sedan 1992 har albumet legat 1143 veckor på topp 100.

Idag kl 10:00 kommer Stockholm, Warszawa, London och Berlin att vara sammankopplade genom musikens kraft då ett piano som är placerat på utvalda platser kommer att börja spela ‘Waterloo‘ speciellt inspelat av Benny för detta tillfälle.

PLATSER
Stockholm: Nordiska Kompaniet
Berlin: Friedrichstadt – Palast
Warszawa: Swietokrzyska Underground St
London: Waterloo St

 

 

KÄLLA: https://abbasite.com/