Den gångna veckan har vi med förskräckelse sett framstående politiker och opinionsbildare paradera grovt transfoba nidbilder i den rubrikkåta dagspressen. De transfoba lögnerna är så pass grova att man trodde dem förpassade till en tid då man jagade homosexuella på toaletter och i omklädningsrum.

Nu varnar de istället för transidentiteten i samma utrymmen där den utmålas som en vapeniserad raison d’être för håriga och burfusa våldtäktsmän. Därtill föreställer de sig en lavinartad våg av könsförvirring, där barnen ska skändas med medicinska ingrepp. Andra som skriver under på debattartiklarna jämför vidare den okontroversiella lagstiftningen med incest och pedofili. Än grövre och konspiratoriska slutsatser gömmer sig bara några klick bort i den radikala miljö som fått gehör i de politiska finrummen.

Bland sympatisörerna finner man Annika Strandhäll och Margot Wallström, förresten. Ni har säkert sett dem i Pridetåget.

Transfoberna är en del av ett större problem där den (numer) politiskt aptitliga Priderörelsen varit snabb att omfamna sent tillkomna och påstått allierade utan att först betänka deras avsikter. Exempelvis låter sig Ebba Busch gärna fotograferas när hon går några knapphändiga meter i Pridetåget. Samtidigt dokumenterar hennes parti att deltagandet blott är ett strategiskt drag ämnat att försvåra ifrågasättandet av dess avsikter när de sedermera motarbetar Priderörelsens mål. Strategin har tveklöst kommit till nytta i veckan.
Det hela sattes kanske på sin spets i fjol när regeringspartierna var fräcka nog att gå i tåget samtidigt som deras kollegor i regeringssamarbetet så gott som oemotsagt uppviglade mot Pride med lika utdaterade och homofoba lögner.

Men rötan går djupare än så. I somras klagade nämligen talespersoner för självaste Stockholm Pride på protester mot Erdoğan i Pridetåget, som om antifascismen inte vore en grundpelare i Priderörelsen.

För vad är Pride till för om inte fortsatt organisering för vårt likaberättigande? Frigörelsen tog inte slut när Lidingö-bögar i cardigan för en gångs skull tilläts frottera på Sagerska Palatset.

Till kommande Pridesäsong vill jag därför uppmana:

Låt inte våra antagonister tvätta byken på Pride. Det är istället hög tid att plocka fram tomaterna.

Eric Nilsson under Stockholm Prides föredrag om läderbögen