När Mälarpaviljongen öppnar så blir bögar och andra bokstavsbarn tillsammans med Kungsholmsborna som vid ett kosläpp! Som värsta Rosa, Stjärna och Maja skuttar de in på paviljongen och kraschlandar på pråmarna i den under ett halvår pågående kampen om bästa (för att inte tala om mest prestigefyllda) placeringen! Värsta QX-galan fast varje dag i sex månader helt enkelt!

Som varje år vid denna tid prövar QX att få Arto Winter att släppa de hetsate nyheterna om årets säsong! ” Tradition och nyheter med 20 års jubileum,” sammanfattar han.

Berätta om vad vi får uppleva som är tradition!
– Vi kommer ha evenemang som vi alltid gör, så även i år, svarar han. Hattparaden den 1 maj blir till exempel startskottet för Mälarpaviljongens insamling till förmån för Regnbågsfonden, säger han och berättar att det var just i samband med en Hattparad som Regnbågsfonden startades av Mälarpaviljongen för att lite senare utvecklas till att bli en egen fond.
– Och så firar vi som alla år in sommaren tillsammans med QX. Midsommardagen är tradition innan vi öppnar sommarklubbarna. En annan tradition är Pride och speciellt då våran klezmerkväll då två minoriteter firar tillsammans för mångfald och mot antisemitism och hbtqi-fobi. Och så avslutar vi med höstsalong i september !

Sedan är det nyheter!
– Nyheter försöker vi leverera både vad gäller mat och underhållning och såklart i trädgården. Vi filar och skurvar på detaljer för att en ny säsong skall bli finare och bättre och roligare än året innan.

Har du någon mer konkret nyhet att bjuda era vårrusiga gäster på?
– Jo, att Green Queen får en uppdatering och blir tydligare Mälarpaviljongens bakficka. Vi öppnar upp i mitten av maj med en grönare bistro och en ny bardel i större omgjorda lokaler.

Och så är det ju 20 årsjubileum för just Mälarpaviljongen!
– Det firar vi i dagarna tre sista helgen i maj. Vi inleder med sommarfesten tillsammans med QX och sedan blir det festligheter hela helgen.

Fest blir det dessutom även redan nu på lördag då MISSDJ sköter musiken mellan 14-18.

Men redan idag fredag är det av värde att göra sin mer burgna visit, alternativt sitt kosläpp, för att markera att vår pärla vid Riddarfjärdens strand åter slår upp sina portar för en sommar i vått och torrt, i isande kyla och brännande hetta, i tighta små Speedos eller senast conversen från Comme Des Garçon, svindyra vita T-shirt från Tom Ford (kostar fanken 1 500 kronor, helt galet) och fiskehatt från Jacquemus. Alla får plats i Arto Winters famn.

– Just ett event glömde jag, utbrister han. Jag fyller jämnt i år och det firas till tonerna av Arja Saijomaa live!

Apropå fylla jämnt. Hur känns det nu 20 år efter att paviljongen togs över!?
– Det är fortfarande väldigt roligt, svarar han. För att göra detta måste det kännas roligt att skriva ett nytt kapitel i den här boken som blir längre och längre och att fylla den med nya inslag. Och såklart passar jag på att tacka teamet bakom att Mälarpaviljongen nu öppnar igen; Marcus, Christoffer, Rami, Mikael och Ando. Personal i år är lyckligtvis stommen blandat med nya. Och även i år fortsätter vi att stötta hbtqi-asylsökande där det är viktigt att fortsätta erbjuda en fristad.

Har i redan fått besök av grannarna?
– Ja, och det är alltid roligt att starta upp med alla glada tillrop från förbipasserade. Alla verkar glada att få möta oss, som med våren, igen… Det ser väldigt fint ut redan nu! Så jag passar på nu innan vi startar att tacka alla gäster och stammisar för de gångna 20 åren och nu inför med kommande avkoppling och semester och fest mitt i staden!

Så hur blir det om 20 år när du och Mälarpaviljongen firar 40 år!
– Frågan är om det är då jag har fått grått hår, svarar Arto. Ännu så länge har jag inte fått det eftersom detta är så kul.